Vizsgamunkák 2011 – Kerámia

Deák Viktor, Keresztesi Róbert, Oszonics Zóra Anna, Tóth Fanni Mária

 

Deák Viktor

Rajzás: porcelán, 1260°C
Ahogy a kiállítás témája a mozgás, úgy a porcelán táblákon lévő bolygók is ezt hivatottak jelképezni. Habár a bolygók magukban is jelképezhetik a mozgást, de változó elrendezésükkel még jobban erősítem ezt. A műveken a kerámia és a grafika műfaja ötvöződik a szitatechnika alkalmazásával.

 

Keresztesi Róbert

Emb-term idő: kőcserép, 1260°C
Az installációm egy, az emberiség által hátrahagyott, mesterséges képződményeken létrejövő, és a már velük egybeolvadó természeti formák erdőszerű megjelenítése.
A technikai fejlődés, minden téren bekövetkezett az emberiség életében, ezáltal a különböző lakónegyedek, az egyre növekvő gazdasági és polgári igények kiszorítják a valódi életet. Vajon, mennyi időnek kell bekövetkeznie, hogy visszavegye a természet az uralkodó szerepét? Hiába a nagyra törő álmok az űrutazásról és a jövő technikai vívmányairól, ha a megtiportnak, legyőzöttnek hitt természet végül újra és újra felülkerekedik rajtunk.

 

Oszonics Zóra Anna

Mozgás a tárgyon – dísztárgy együttes: porcelán, 1260°C
Tárgyaimnál a formai egyszerűségre törekedtem, hogy ezáltal díszítésüket hangsúlyozzam. A tárgyak felszínén megjelenő dekorral kívántam a mozgást érzékeltetni, erre a célra a fogaskerekeket használtam. A fogaskerekek régóta foglalkoztatnak: régi órák, autók részei. Aprók, jelenlétük mégis nélkülözhetetlen a működéshez. Érintkeznek, összekapcsolódnak, elfordulnak egymáson, épp mint az emberek kötelékei szorosan egymásba fonódnak.

 

Tóth Fanni Mária

Menet közbe’ NE egyé’! – videódokumentáció: porcelán, 1260°C
Étkészletem funkcióját és a mozgást leginkább úgy tudtam összekapcsolni, hogy egy szokatlan közegbe helyeztem, feszegetve a kerámia műfaji határait. Ennek dokumentálására a mozgó képet találtam a legalkalmasabbnak. Autóban ülve, egy menüt elfogyasztottam.