Vizsgamunkák 2010 – Kerámia

Csanádi Csaba, Erdős Edit, Püspök Balázs, Simon Attila

 

Csanádi Csaba

“A Hortobágy szellemei”: kőcserép, 1250°C
A Hortobágyra jellemző tenyésztett állatok közül, a kos koponya volt a kiindulópontom.
A koponya, mint motívum különböző jelentéssel rendelkezik, ami időről-időre módosul; jelen esetben az idő múlását mutatja. Az elmúlással párhuzamosan egyfajta nyugalmat, állandóságot sugároz.

 

Erdős Edit

Kávés készlet: félporcelán, 1230°C
A hat személyes kávés készlet készítése során fontosnak tartottam, hogy készletem fiatalos formavilágot tükrözzön, ugyanakkor a Hortobágy vidékére jellemző jegyet viseljen. Ez a csésze és a kiöntők esetében a fülek formájában jelentkezik: a juhászkampó formája és a tulipán motívumának átírásával. A készlet megvalósításakor fontosnak éreztem, hogy a tárgy látványértéket sugározzon, a tárgy és használója között harmónia teremtődjön.

 

Püspök Balázs

Dísztál-sorozat: kőcserép, 1230°C
Vizsgamunkámként fali-tálakat készítettem, melyek dekoratív célokat szolgálnak. A felületükön lévő színsáv a festőiséget, a bekarcolt minta a grafikai hatást eredményezi. A tálakon megjelenő állatok és pásztor, a Hortobágyra jellemző életképeket merevítik ki.

 

Simon Attila

Pálinkás készlet: félporcelán, 1230°C
A pálinkafőzés évszázados hagyomány, amit időről-időre újra fel kell fedezni, de megújult formában. A minőségi pálinkához elengedhetetlen egy egyedi megjelenésű kínáló tárgy együttes. A felületeken megjelenő minták és motívumok példaként szolgálnak arra, hogy különböző mintával, különböző hangulat érhető el.