Vizsgamunkák 2008 – Kerámia

Balla Elvira, Balogh Tamás, Csomós Nikolett, Lamoling Péter, Sándor Krisztina, Szabóné Pénzeli Erzsébet, Turányi László Béla, Veress Éva Veronika

 

Balla Elvira

Népi kerámia:
Koncepciómat a népi és a modern kerámia kontrasztjára, illetve együtthangzására építettem. A korongolt Capuccinos készleten a hagyományos formavilág elevenedik meg, amely az ősi engobozás technikájával, ezen belül az ún. Holdazással (leöntéssel) lett díszítve. Az agyag természetes, vöröses színét néhol engedi láttatni a fekete-fehér színek játékos dualizmusa.

Modern kerámia: magastüzű, félporcelán
A modern kerámia teáskészletnél megjelenik a fekete és a fehér ellentéte, de nem kötődik a hagyományok tiszteletben tartásához, a különböző színek egymásra hatásának játékossága megragadott, így kombinálódtak a különböző csészealátétek, poharak és fedők. A formavilág kigondolásánál az egységesség kiegyensúlyozott, ámbár bohém hatásának elérése volt a célom. A két csésze félorsó formája kitesz egy egész orsóformát, amely a kiöntőben realizálódik.

 

Balogh Tamás

Modern kerámia: magastüzű, vasoxid tartalmú samottos agyag
Amikor el kellet dönteni hogy mi lesz a feladat, akkor a szívemhez közel álló kupa forma és a város jelképét alkotó főnix madár ihletett meg. Mint az látható, van egy fülezett erőteljes formájú kancsó mely illeszkedik a kupa koncepcióhoz. A főnix madár a reliefes kupán mutatkozik meg.

Hagyományt ápoló Bortároló butykos:
Mivel Debreceni születésű vagyok ezért készült el ez a Debreceni butykos, ami a város népi kerámia művészetéhez szorosan kapcsolódik. Elkészítése korongon történt. Díszítése rátétes-féldomborműves, zöld mázas borítású.

 

Csomós Nikolett

Modern kerámia: magastüzű, félporcelán
A mottóm: „A kreativitás: 10% tehetség , 90% kitartás.” Sokat tanultam a vizsgamunkám elkészítése közben. A tálam tervezésénél felfigyeltem, a két nyugodt félgömb egymásnak feszülésében rejlő dinamikára, így egy izgalmas formát
hoztam létre. A mintájának kialakításánál az inspirációmat egy pezsgősüveg kibontásakor nyertem. Tudat alatt addig hajtogattam, alakítottam a papírját, míg ez a minta született meg, amely harmonizál a tállal így létre a kompótos
tál együttesem.

Népi kerámia vizsgamunkám: Méztartó macik.
Ez a népi gyermekjáték ötvözése használati tárggyal.

 

Lamoling Péter

Modern kerámia: magastüzű, porcelán
A teáskészlet kialakításánál elegáns és érzékeny formavilág létrehozására törekedtem. A funkcionalizmus fontos szerepet játszott a darabok megformálásánál. Az anyagválasztásnál a tartósság, az esztétikus megjelenítés és a mindennapos használhatóság volt a fő szempont. A készletben szándékosan nincs teáskanna, mert úgy tapasztaltam, napjainkban rossz a kihasználtsága. Azonban a tárgy együttes cukortartójának átalakításával lehet készíteni teáskannát. Az ilyen változtatással létrejövő egyszemélyes készlet paradoxonba kerül az eredeti gondolattal.

Népi kerámia:
Jáki, csákvári, gömöri használati edények. A Dunántúlon található kerámiák világa különösképpen érdekelt ezért választottam erről a területről. A csákvári kerámiák fehér agyagból készültek, ezáltal nem csak formájukban, hanem
anyagukban is őrzik a készítési módjukat. A gömöri és jáki edényeket vörös agyagból formáltam, ezek a tárgyak csak belül mázasak. Mindegyik tárgy korongozással készült.

 

Sándor Krisztina

Népi kerámia:
Teáskészlet korongozott technikával. Kék alapon fehérrel engobozott díszítés. A minta kiválasztásánál a vidám hangulatot tartottam szemem előtt.

Modern kerámia: magastüzű, samottos agyagfajták
A gyümölcsöstál egyszerű és érzékeny formavilágot tükröz. Ezekhez a formákhoz játékos és színes mázakat választottam mely türközi belső lelki világomat.

 

Szabóné Pénzeli Erzsébet

Modern kerámia: magastüzű, félporcelán
Azért választottam a teáskészletet mert jó magam is szeretek teázni, kávézni, ezért egy olyan formát akartam alkottam amelyet többféleképpen is lehet használni. A teáskészlet tervezésénél a klasszikus és modern forma találkozik. A kanna űrtartalmánál figyelembe vettem azt, hogy több embert is kiszolgálhasson és ha a csészét a készletből kiemeljük, akkor a talpán állva tányér nélkül is megállja a helyét, akár egy cappuccino, akár egy hosszúkávé fogyasztásánál is.

Népi kerámia:
6 személyes étkészlet korongozott technikával barcasági motívummal írókázva, kék engobos technikával készült:
szalvétatartók, lapos és mély tányér, levesestál, gyertyatartó.

 

Turányi László Béla

Modern kerámia: magastüzű, vasoxiddal színezett samottos agyag
Gyümölcsös tál készlet, amely elrugaszkodik a tökéletesen kidolgozott formáktól, egyfajta szabadságot adva az anyagnak. A funkciónak megfelelő alkalmazás, a színvilágot a tükör fekete máz teszi még változatosabbá. A kis tálak leveles kidolgozása a gyümölcsök eredeti közegbe való visszahelyezésére utal, míg a tálakat egyfajta rusztikussággal látja el.

Népi kerámia:
Korongozott technikával készült boros készlet. Rátétes-féldomborműves technikával díszítve, kétszer égetve. Belül sárga kívül zöld mázas készlet.

 

Veress Éva Veronika

Modern kerámia: magastüzű tűzálló vasoxiddal színezett samottos agyag, félporcelán, alacsonytüzű kőcserép öntőmassza
A vizsgamunka megalkotásánál a fő szempont a használhatóság volt. Gyermekkorom kedvence a díszes terrakotta kacsasütő tál volt. Én a fogalmat összekapcsoltam a formával, így kapott a sütőtál kacsamintát. Majd ezen továbbhaladva „kacsa” formát kapott a szalvétatartó és a tálca is.

Népi kerámia:
Korongozott technikával készült kávéskészlet, karcolásos díszítéssel fehér engobra. Zöld és sárga mázzal díszített készlet mely végül színtelen mázzal lett fedve, hogy a két szín érvényesüljön. A minta Erdélyből származik.