Vizsgamunkák 2008 – Grafika

Barna József, Bodnár Balázs András, Erdei Enikő, Hajdú Erzsébet Anna, Molnár László, Nagy Attila, Pető Edina, Pósán Virág, Rácz Tibor, Romhányi Zsolt, Sipos Balázs Attila, Szabó Enikő, Szolnoki István, Takács Tamara

 

Barna József

Snowboard arculat

 

Bodnár Balázs András

Rendkívüli mód szeretem a fantasy témájú írásokat, és mind közül David Gemmell a kedvenc íróm. Sajnos 2006-ban elhunyt az alkotó, de regényei oly sokat nyújtottak számomra, hogy ekképpen szerettem volna tisztelegni emléke előtt. Képregényt ezelőtt még sohasem festettem, így ez külön kihívás volt számomra. A szereplők megformálásában sokat segítettek osztálytársaim, melyért nagyon hálás vagyok. Talán a legnehezebb az volt, hogy ugyanazokat a figurákat több nézőpontból is meg kellett rajzolni úgy, hogy felismerhetőek maradjanak, ezért is használtam jól elkülöníthető karakteres jegyeket és ruházatot. A párbeszédekben igyekeztem hű maradni a könyvben leírtakhoz, de néhol kénytelen voltam kiegészíteni, hogy jobban passzoljon a képekhez.

 

Erdei Enikő

A cégnév kiválasztásakor egy egyszerű, hangzatos, de mégis tartalomban a snowboardozáshoz illő szót kerestem, így jött az “Abseil”,ami azt jelenti: “hegyről lefelé”. A logo egy hópiheformán alapul, amiben az a jó, hogy teljesen unisex, mindenkin jól mutat.A snowboardok tervezésénél szintén ez volt a fő szempont. Színesek, fiatalosak, de akad köztük visszafogott, és játékos is; mindenki megtalálhatja benne az igazán hozzáillőt.

 

Hajdú Erzsébet Anna

Amikor az illusztrálást választottam a feladatok közül, arra gondoltam, hogy dalszövegeket fogok „képesíteni”. Aztán véletlenül rábukkantam néhány reklámdalocskára, s rájöttem, ezeket mindennap hallom, látom, mégsem tudok velük mit kezdeni, pedig akarva-akaratlanul az életem részei. Azon kezdtem el gondolkodni, hogyan lehet – és lehet-e egyáltalán – ezeket a tolakodó, bugyuta reklámszövegeket „újrahasznosítani”. Végül megszülettek a „TeleVersikék”, s ezzel együtt számos morbidba hajló ötlet és figura látott napvilágot.

 

Molnár László

Az arculat az egyszerűségre és könnyen áttekinthetőségre épült. A lendületes és élénk színvilággal való kivitelezés, a sportolni vágyó réteget célozza meg. Fő cél az egységes formák használata, ezzel is bemutatva a kollekció darabjaival létrehozott új formavilágot. A mintázat egyedi tervezésű vektorgrafikával készült. A design egy letisztult és elegáns betűcsaláddal biztosítja a korrekt megjelenést.

 

Nagy Attila

A papír nem csak mint az egyik legősibb és legelterjedtebb adathordozó jelenik meg munkámban, hanem a művészi kifejezés eszközeként is. A koncepcióm az egyszerű formákkal való kísérletezgetés. Már a logót is így építettem fel és minden másnál is ezt alkalmaztam. A logó három verzióban jelenik meg. A legérdekesebb feladat a gyermekeknek szánt termékek arculata volt, ha újra kezdeném, ebben mélyednék el mégjobban.

 

Pető Edina

Az inspiráció: Egy bennem megfogalmazódott mondat. Ne hagyd nyomtalanul eltűnni a dolgokat…
A legmegfelelőbb eszköz: A papírgyár, amit én Pamphlet néven hoztam létre.
A cél: Minél távolabbi dolgok összekapcsolása, megfelelő minőségben.
Az eredmény: Ez a nézőkön múlik, ők döntik el.

 

Pósán Virág

A vizuális művészet számítógépes grafika területén tevékenykedem. Munkáimban, – legyen az kézi, számítógépes grafika, vagy ezen eljárások egyvelege – arra törekszem, hogy önálló, egyéni hangvételű formanyelvet szólaltassak meg. Mindez gondolkodásmódom, képzeletem, személyes élményeim által teremtődik meg; majd sajátos képi világban jut kifejezésre.

 

Rácz Tibor

A munkám kezdetén, fontosnak láttam szem előtt tartani azt, hogy a snowboard extrém sport. Fiatalos, lendületes, élettel teli. Igyekeztem a feladat minden részét ennek megfelelően elvégezni. A ping-wings snowboard arculata egyszerű, mégis élénk és a sokszínűségre épül.

 

Romhányi Zsolt

Mindig is érdekelt a gördeszkázás, egy ideig űztem is szabadidőmben, és már akkor felfigyeltem a különböző grafikai elemekkel díszített lapokra, amik persze a későbbi használat során lekoptak, elkenődtek. Hasonlóképpen díszítik a snowboardokat is, a grafikai motívumok pedig közel azonosak.
Elhatároztam, hogy elkészítem saját snowboardjaimat. Megpróbáltam hasonló formákkal dolgozni, ahogyan azt a nagyobb cégek katalógusaiban láttam. Főképp a vektoros technikát alkalmaztam és az élénk színeket részesítettem előnyben. A célom az volt, hogy ha ezek a tervek esetleg forgalomba kerülnének, akkor megállják a helyüket a vásárlók körében is.

 

Sipos Balázs Attila

A kevesebb néha több elvén igyekeztem megoldani a feladatot. Szeretem az egyszerű, könnyed, letisztult dolgokat. Terveim elkészítése közben ezeket a szempontokat próbáltam megvalósítani.
A névválasztás számomra egyértelmű volt. Egy erős, hegyvidéken otthonosan mozgó állatot igyekeztem választani, ami jól tükrözi magának a deszkának a minőségét és strapabíróságát.

 

Szabó Enikő

Az illusztráció, mint téma rögtön megfogott, és még a feladat kihirdetésekor hozzá is láttam a tervezgetéseknek.
Központba a Nőt állítottam, akit több oldalról is igyekeztem bemutatni a versek és linómetszetek segítségével.
A digitális rajzokat tudatosan kerültem, és teljes mértékig a kézi rajz nyújtotta lehetőségekből merítettem.

 

Szolnoki István

A munkám címe Grendel. Ez egy fiktív snowboard márka. Maga a szó a viking mitológiából ered; egy szörnyeteg neve. Úgy gondolom, az ember egy ilyen “grendellé” válik sportolás közben. A sebesség, a féktelenség, a gyors reakció, az energikus mozgás, az izgalom igazi mesebeli csodalénnyé emeli az embert. Ezek a sport heve közben átélt élmények motiváltak engem is. Szeretem az extrém sportokat. Lenyűgöz, ahogy felfrissítenek, elfeledtetik a mindennapokat. Ahogy felszínre hozzák az emberből az ösztönlényt.

 

Takács Tamara

Vizsgamunkámat snowboard témakörben választottam, hiszen ez lehetőséget biztosít a legkülönfélébb stílusok ábrázolására, így kevésbé kötött az alkotó keze az arculat tervezése során.
A pitypang ötvözi a tavasz megjelenését és a téli hópelyhek formáját, a könnyed suhanás megjelenítője.