Vizsgamunkák 2007 – Festő

ÁFRA JÁNOS, CSÁSZÁR RÓBERT, ERDŐS MÁRIA, FEHÉR ADRIENN,Miskó Adrienn, NAGY-GYÖRGY MÁRIA, SZABÓ EMESE, SZÁSZ ZSUZSANNA

Áfra János

Cím: Szkennerművek
Technika: inkjet print, olaj, vászon
Méret: 60×44; 60×48 cm
„Az ember és környezete” témát önreflexív módon, a kortárs, posztmodern szellemhez igazodva igyekeztem megragadni a modern technika lehetőségeit is segítségül hívva. Spontán módon, tervezés nélkül alkalmaztam tárgyakat, saját arcomat emelve a képek súlypontjává a szkennelések során. Nem csak a képolvasó üveglapján elhelyezett egyszerű statikus kompozíciókat hoztam létre, hanem az olvasó mozgásához igazítva a formák és arcom mozgatásával, komponáltam fluidikus hatású képeket.
A szkennelt kép performance-szerűen az időben, folyamatosan jön létre, nem egy pillanatnyi kép rögzítése, hanem sokszor direkt, vagy indirekt mozgások ábrázolója. A részek eltérő időben való rögzülése adja meg a temporalitás lehetőségét. A második táblaképen a szkennelt és kinyomtatott vásznak mellé két megfestett szkennerművet illesztve egy újabb négyes kompozíciót hoztam létre.

Császár Róbert

Cím: Enteriőrátjáró
Technika: olaj, vászon
Méret: 60×80 cm
A megfestett munkám az enteriőr, azaz a belső tér és a külső tér, valamint a kettő közötti átjáró téri problematikájával foglalkozik. Számomra a külső, természetközeli képrészlet üdesége áll szemben a belső tér homályával.

Erdős Mária

Cím: Enteriőr
Technika: olaj, vászon
Méret: 4x50x50 cm
Az enteriőr magába foglalja az elsőre láthatatlan, a külső rész mögött rejtőző teret. Vannak olyan formái, melyet az ember nem képes befolyásolni vagy kialakítani, ellentétben a természet tökéletesen megoldott. Egyik ilyen kivételes alkotása a mindennap elénk kerülő, látszólag természetes, hogy létező csigaház, melyet hétköznapi látványként nem tekintünk csodának. Ez a képződmény letisztult külsejével nyeri el egyszerűségét és takarja el spirális belső terét. Egy jelentéktelen méretű, de annál nagyobb jelentőségű enteriőrt, melynek a természet csak külső felszínét akarta szemünk elé tárni, a többit megtartva magának.

Fehér Adrienn

műanyagot eszünk műanyagot hordunk műanyagot lélegzünk műanyagban élünk műanyagon nevelkedett gyerekek hozzá szervesülünk azzá alakulunk instant értelem és érzelem fröccsöntött művészet

Miskó Adrienn

Nagy-György Mária

Cím: Sziluett
Technika: olaj, vászon
Méret: 70×100 cm
Vizsgamunkámban az ember a környezettől való teljes elhidegülését fogalmaztam meg.

Szabó Emese

Cím: Cím nélkül
Technika: tempera, akvarell, papír
Méret: 3x70x100 cm
Ember és környezete. Milyen is a mai ember, milyen a környezete… műanyag. Korunk emberének a műanyag a tartósítószere, műanyag ruhák, műanyag élelmiszerek a részévé váltak, lassacskán beépülve a testébe. Ma már a mű a “természetes”.
Alkotásommal a jelenlegi “ideál” leképezését szeretném bemutatni.

Szász Zsuzsanna

Cím: Experimentális trilógia
Technika: vegyes technika (olajos és vizes bázisú festékek, papír)
Méret: 3x50x70 cm
Hulladékpapírokat gyűjtöttem, melyet több rétegben ragasztottam össze természetes anyaggal, majd vizes bázisú festéket öntöttem rá. A kép közepén lévő experimentálás több komponens (olaj és víz elegye) kombinációja. A létrejövő színfoltok véletlenszerűségét hagytam érvényesülni, kontrollált keretek között.
A papírral való munkálkodás mindig valamiféle építkezést jelent, kísérletezésre ösztönöz.