V. Interregionális Rajzverseny – Eredmények

Az V. Interregionális Rajzversenyt rendhagyó módon ebben a tanévben 2011 őszén (szeptember-október hónapban) hirdettük meg. A versenykiírásban a szokásos módon, a hagyományoknak megfelelően jelöltük meg a kategóriákat és a témafelvetést.

Az idei évben a TÉRKÉP, TÉR-KÉP, TÉR, KÉP címmel adhattak be pályamunkákat a pályázaton jelentkezők. A téma nyitottsága lehetőséget teremtett arra, hogy a pontos címben való megjelenítés és a kreatív gondolati szabadság is helyet kapjon. A pályázat lehetőséget adott továbbá arra is, hogy a középiskolai korcsoport mellett az általános iskola 8. osztályosait is bevonjuk az alkotói körbe.

Pályázati beszámoló

Az érdeklődés a tavaszi versenyidőszakhoz képest szerényebb volt, mégis a debreceni, helyi diákok mellett az ország széles közegéből érkeztek nagyon értékes pályamunkák. Pécs, Szeged, Nyíregyháza, Cegléd diákjai között sokan művészeti középiskolában tanulnak, az eredeti elképzelés is az volt, hogy a hasonló kvalitású tanulók kreativitását, alkotói és technikai tudását mérjük elsősorban össze. A pályázati kiírásra 72 pályamű érkezett, a munkák elsősorban a középiskolai (9-12. évfolyam) korcsoportból kerültek ki, az érettségire épülő szakképzésben és az általános iskolai korcsoportban készült alkotások aránya kicsi volt, így a zsűrizésnél a díjakat a kategorizálás helyett az alkotások minősége, gondolatisága, kreativitás, elvonatkoztatás, technikai kivitelezés, újszerűség alapján pontozta a zsűri.

A zsűrizést a pályázatban nem érintett alkotó művésztanár végezete.

A zsűri tagjai:

  • Komlódi Judit festő-grafikus művész és
  • Zakar József Keramikus.

Mindketten a fent említett szempontokat figyelembe véve 50-50 pontig pontozta az alkotásokat, majd a pontokat összesítették és a pályamunkákat közösen is értékelték. A két különböző beállítottságú művész együttesen hozta meg döntését az idei év eredményéről. Az idei évben is 10 díjat ítélt oda a zsűri, 1 általános iskolai korcsoportba született díj (a beérkezett szerény számú pályamunka miatt) és 9 középiskolai (gimnáziumi és szakközépiskolai) díj született.

Díjazottak

Név Település Pontszám Felkészítő tanár
Sáfár Kitti Pécs 100 pont Fejes Adrienn
Nagy Mariann Debrecen 95 pont Kónya Ábel
Dallos-Nagy Ildikó Debrecen 90 pont László János
Vincze János Nyíregyháza 90 pont Vikár János
Gáspár Alexandra Debrecen 90 pont László János
Timmer Martin-Timmer Patrik Debrecen 90 pont
Sós László Debrecen 88 pont László János
Rácz Viktória Debrecen 88 pont Kővári Attila
Hörömpő Melitta Cegléd 85 pont Sárközi Erzsébet
Kádár Emese Debrecen 85 pont Kővári Attila

A megyei érdeklődés felhívásunkra jelentősebb volt, a díjazásban nem volt szempont, mégis az arányszámok tükrében 3 megyén kívüli iskola tanulója kapott díjat és 6 Hajdú-Bihari díjazott lett. A díjak ajándékcsomagok voltak, melyek értékes szakmai anyagokat, művészkellékeket tartalmaztak, amelyek az ifjú tehetségek fejlődéséhez további segítséget adhatnak.

A pályamunkák díjazásáról elektronikus levélben értesítettük a díjazottakat és az ünnepélyes díjátadó helyett ajándékosztó délelőttöt szerveztünk 2011. november 25-én, ahol a tehetséges fiatalok vehették át ajándékukat, melyet minden esetben meglepetés, meghatottság és az ajándékok láttán öröm jellemzett. A pályamunkákat a Paletta belvárosi művészellátó kirakat galériájában mutatjuk be a nagy nyilvánosságnak az év hátralévő részében felváltva, a teljes pályázati anyagot a díjazottak munkáinak a kiemelésével jelenítjük meg a www.medgyessygimnazium.hu honlapon és az iskola facebook oldalán.

Nyeremények

Díjazottak

Pályaművek