Holló László emlékév – Sajtómegjelenések

Kiállításokkal köszöntik a Holló László emlékévet a Munkácsy díjas festőművész születésének 125. évfordulóján – tudatták a szervezők a keddi, Holló László Emlékmúzeumban megtartott sajtótájékoztatón.

A Holló László Baráti Kör, a Déri Múzeum, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti szakközépiskola, illetve a debreceni önkormányzat munkatársai olyan helyeken tervezik tárlatok megtartását, ahol a művész élt és alkotott, vagy ahol jelentősebb gyűjteményt őriznek képeiből. Így Kisújszálláson, Gyomaendrődön, Putnokon és természetesen Debrecenben is. Egy Kecskemét-Debrecen közös rendezésű kiállításon a cívisváros művészetét Holló László festményei képviselik majd, októberben pedig Debrecen önkormányzata emlékkiállítással készül a festő tiszteletére. A Kölcsey Központ, a Medgyessy terem, a Mű-Terem Galéria egyaránt érintett a tárlatok megrendezésében.A március 6-ai eseményen nem csak az emlékévet nyitották meg, de átadták a Holló László-díjakat is. Azokat Gonda Zoltán festőművész, Tar Károly költő, L. Ritók Nóra grafikus és tanár, valamint művészetpártolásért ifj. Kapusi József, a Kapitális nyomda vezetője vehette át.

Megújul

Fekete József, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti szakközépiskola Igazgatója egy eredményes pályázatról számolt be, melynek köszönhetően első lépcsőben egymillió forintot nyert az iskola az által működtetett Holló László Emlékmúzeum korszerűsítésére. A Holló László születésnapján rendezett ünnepségen jelen volt dr. Ujváry Zoltán professzor emeritus, a festő keresztfia és hagyatékénak gondozója is. A program emlékkoszorúzással zárult a Holló László sétányon és a múzeum kertjében álló szobroknál.

Forrás: HAON.hu

Emlékévvel tiszteleg Debrecen Holló László előtt

Egész éves programsorozattal tiszteleg a város Holló László emléke előtt. A Kossuth- és Munkácsy-díjjal kitüntetett festőművész születésének 125-ik évfordulója alkalmából a Belvárosi Galériában és a Kölcsey Központban is kiállítás nyílik. A Medgyessy Gimnázium interaktív tárlattal készül, és hamarosan megjelenik a művész életéről szóló monográfia is.

A többek között Kossuth- és Munkácsy-díjjal kitüntetett Holló Lászlónak gyermeke nem volt, de fogadott unokája – aki ma a művész hagyatékát gondozza – jól emlékszik heti találkozóikra.

– A keddi nap volt a mi napunk. Akkor zenét hallgattunk, csendesen üldögéltünk, olyankor Laci bácsi már a másnapi témára koncentrált – mesélte Ujváry Zoltán professor emeritus, Holló László hagyatékának gondozója.

Holló László 125 évvel ezelőtt 1887. március 6-án született Kiskunfélegyházán. 1914-ben költözött Debrecenbe, egészen haláláig itt élt és alkotott. A jubileumi évfordulót egész éves programsorozattal ünnepli a város, nyáron kiállítás lesz a munkáiból a Belvárosi Galériában, Bozsó János kecskeméti festőművész alkotásaival közösen.

– Mindketten az alföldi festészet meghatározó alakjai, mindkettőjüknek van olyan expresszív hangulatú, alföldi témát feldolgozó műve, amely ebben a válogatásban nagyon izgalmas, nagyon különös szellemi találkozásnak ad alkalmat – mondta el Cs. Tóth János, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Októberben a Kölcsey Központban rendeznek kiállítást a festő életművéből. Hamarosan a művészről szóló monográfia is megjelenik, emellett a Holló László Emlékmúzeumot gondozó Medgyessy Gimnázium is különleges programokkal készül a jubileumi évre.

– Ilyen például a Festészet Napjára meghirdetett nyitott múzeumi kert, ahova a performanszok kapcsán bejöhetnek, és a múzeumok éjszakájához hasonlóan – csak nem éjjel, hanem egész nap, illetve egész héten – sétálhatnak, nézelődhetnek a látogatók – magyarázza Fekete József, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola igazgatója.

A mai megemlékezés részeként a Holló László emlékérmeket is kiosztották, Gonda Zoltán festőművész mellett idén L. Ritók Nóra grafikusművész, valamint Kapusi József a Kapitális Nyomda vezetője részesült az elismerésben, Tar Károly debreceni költő pedig oklevelet vehetett át. Az ünnepség koszorúzással ért véget.

Forrás: Dehir.hu

DehirHolló László emlékévet tartanak Debrecenben

Képgaléria

Berettyohir.hu

További megjelenések

Cívishír.hu: Kezdődik a Holló László-emlékév

Dehir.hu: Egész évben Holló Lászlóra emlékeznek Debrecenben

Berettyóhír.hu: Újabb elismerés L.Ritók Nórának

 

Kapcsolódó galériánk:

Koszorúzás Holló László születésének 125. évfordulóján