Érettségire épülő szakképzés – Felvételi 2012

Iskolánk egyedülálló lehetőséget kínál minden alkotni vágyó és ezzel együtt szakmát tanuló fiatal számára. Az érettségire épülő kétéves, nappali képzés államilag elismert középfokú végzettséget ad a következő szakokon…


mfg_szorolap_2012_marcius-02.jpg

 

Azok a jelentkezők, akik utolsó éves középiskolások (gimnázium, szakközépiskola, stb.) és még nem rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal, nekik is le kell adni jelentkezési lapot! A sikeres érettségi vizsgát követően érettségi bizonyítványukról egy fénymásolatot iskolánk részére eljuttatni szíveskedjenek!

Iskolánk egyedülálló lehetőséget kínál minden alkotni vágyó és ezzel együtt szakmát tanuló fiatal számára. Az érettségire épülő kétéves, nappali képzés államilag elismert középfokú végzettséget ad a következő szakokon:
 

OKJ szám Szakképzés neve Várható létszám Képzés ideje (év)
54 211 01 0000 00 00 Alkalmazott fotográfus 10 2
54 211 09 0010 54 01 Alkalmazott grafikus 10 2
54 211 09 0010 54 02 Képgrafikus 10 2
54 211 08 0010 54 01 Általános festő 10 2
54 211 05 0000 00 00 Díszlet- és jelmeztervező asszisztens 10 2
54 211 10 0000 00 00 Keramikus 10 2
54 212 07 0010 54 04 Színházi táncos 10 2

 

Általános tájékoztató

Jelentkezési lap szakképzésre

Kedves Felvételizők!

A művészeti képzés érettségire épülő szakjaira való jelentkezésre 2012. február 15-től folyamatosan van lehetőség. Jelentkezési lap letölthető az iskolai honlapról és igényelhető az iskola művészeti és szakképzési titkárságán (108-as szoba; tel: +36-52/413-326/18; +36-30/464-7625)
A jelentkezési laphoz csatolni kell az érettségi bizonyítvány és az esetlegesen már megszerzett szakképesítések másolatát.
 

A felvételi időpontjai

A felvételi menete minden meghirdetett szakon:

 • Alkalmassági vizsga: 2012. április 2. 9 óra
 • Szóbeli meghallgatás: 2012. június 1. 9 óra
 • Pótfelvételi: 2012. augusztus 15. 9 óra

Több szakra való jelentkezés esetén a gyakorlati felvételi egyidőben, míg a szóbeli meghallgatások egymást követően történnek.

Táncos szakképesítések
Színpadi táncos szakon (54 212 07 0010 54 04),
Gyülekezés és általános tájékoztató az iskola aulájában
A táncos szakokra való felvételhez szükséges követelmények:

 • szakmai alkalmasság (a felvételin történő felmérés alapján)
 • egészségügyi alkalmassági (házi orvostól beszerezhető igazolás arról, hogy kizáró ok nincs)

Képző- és iparművészeti szakképesítések
Gyülekezés és általános tájékoztató az iskola aulájában.
Felvételhez szükséges követelmények:

 • szakmai alkalmasság (a felvételin történő felmérés alapján)
 • egészségügyi alkalmassági (házi orvostól beszerezhető igazolás arról, hogy kizáró ok nincs)

 

Jelentkezési határidő pótfelvételihez

Pótfelvételi időpontja minden induló szak esetében:
 

 • DIÁKIGAZOLVÁNY
 • EGÉSZSÉGBIZTOSÍTOTT JOGVISZONY
 • CSALÁDI PÓTLÉK
 • PONTBESZÁMÍTÁS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBTANULÁS ESETÉN
 • EURO-PASS BIZONYÍTVÁNY (EU területén elfogadott képesítés)

Jelentkezési lap a titkárságon kérhető, illetve pdf letölthető innen.

Indítandó képzések előfeltétele a középiskolai érettségi bizonyítvány. A felvételt nyert diákok számára háziorvostól beszerezhető egészségügyi alkalmassági vizsga szükséges.

Tanévnyitó: 2012. augusztus 31. 17 óra
A beiratkozás időpontja: 2012. augusztus 31. 8 óra
A beiskolázott tanulók maximum létszáma szakonként 10 fő.
A képzés befejezésének várható időpontja: 2014. június 30.

Sikeres felvételi vizsgát és tartalmas két tanévet kínálunk és kívánunk!
 

Képző- és iparművészeti szakképesítések

A szaktárgyakon túl kiemelt óraszámban folyik a rajzolás-festés és a művészettörténet oktatása. Kötelező tantárgyak a betűrajz, a néprajz, a gazdasági és jogi ismeretek és az ábrázoló geometria. Rendszeresen szervezünk szakmai kirándulásokat rangos művészeti kiállításokra. Lehetőséget biztosítunk tehetséges hallgatóinknak, hogy regionális és országos pályázatokon mérjék föl tudásukat. Az iskola tanulói diákigazolványra, családi pótlékra jogosultak.

A felvétel feltétele: érettségi bizonyítvány, sikeres felvételi vizsga.

A felvételiző hozzon magával portfóliót eddigi munkáiból, amellyel a felvételi elbeszélgetés irányát megadhatja.
Kérjük a rajzi feladatokhoz rajztáblát, rajzpapírt, ceruzát, rajzszenet, festékeket; a kreatív feladatokhoz az egyéni technika szerinti anyagokat (színes ceruza, filctoll, tus…) hozzatok magatokkal! Emellett kérjük, hozz magaddal 4-5 db saját munkát (rajz, festmény, grafika, fotó, reprodukció…)! Munkáidat névvel ellátott mappába helyezd el! A beadott anyag a felvételi nap végén vihető el. A felvételin készülő munkákat az iskolában archiváljuk.

Felvételi feladatok: csendéleti beállításról készített klasszikus rajztanulmány (választható eszközök: ceruza, kréta, szén), a látvány színvázlata, szakmai feladat, elbeszélgetés.
 

Kiegészítés az alkalmazott fotográfus szakra jelentkezőknek

Minden jelentkezőnek 10 db 20×25 cm-es (kivéve panoráma képek) képet kell hoznia, amely minimum 30×40 cm-re paszpartuzott. A hátán szerepelnie kell a jelentkező nevének, telefonszámának.

A képeknek minimum 3 témakört fel kell dolgoznia: portré-, táj-, természetfotó, illetve riportfotó.

A jelentkezés feltétele, hogy a jelentkező vállalja, az első félév végéig beszerez egy DSLR fényképezőgép szettet (Nikon esetleg Canon márkájú digitális, minimum 6 megapixeles kisfilmes fényképezőgép vázat, 20-300 mm terjedő tartományú objektíveket és egy darab rendszervakut).

A felvételin teszteljük a jelentkezők szakmai tudását, szóbeli kérdésekkel. Erre a vizsgára a következő könyvekből készülhetnek fel a jelentkezők:

 • Dr. Sevcsik-Hefelle: Fényképészet
 • Dékán István: Fényképezés alapoktól a szakmai ismeretekig
 • National Geographic sorozatból: Tippek és Trükkök, Digitális képek, Tájak és képek, Portré és riport

 

Festő szak

<

div style=”text-align: center”>mfg_festo.jpg

 

Kerámia szak

Kerámia szakunk elsősorban azok jelentkezését várja, akiket foglalkoztat napjaink kerámia tárgy-kultúrája, késztetést éreznek magukban a téri kifejezésre, konstruálásra.
A kerámiaszakon olyan oktatást tűztek ki célul a művésztanárok, mely betekintést kínál napjaink kerámiaművészetébe, a design szemléletmódjába és bevezet a különböző kerámiakészítési technikákba.
Lehetőséget biztosít mind az alkalmazott (design, használati tárgyak: készletek, gyakorlati funkcióval bíró tárgy-együttesek), mind az autonóm területeken jellemző technikák (kísérleti jellegű kerámia, kerámiaplasztika) elsajátítására.
Elméleti képzés során ismereteket kapnak a kerámia történetéről, technológiájáról, a tervezés elméleti vonatkozásairól. Emellett általános vizuális képzésben vesznek részt diákjaink: rajzolás, festés, mintázás tárgykörökben a szemléletmód, az arányérzék, az ítéletalkotás és az önálló döntésképesség fejlesztése a cél. A műhely felszereltségét tekintve, régiónkban az egyik legmagasabb színvonalat képviseli: elektromos kemencék (max. 1340 °C), raku kemence, elektromos korongok, mázőrlő berendezés, gipszesztergáláshoz szükséges eszközök. A műhely infrastruktúrája lehetőséget biztosít arra, hogy az ötletből valóságos tárgy szülessen. Az első évben az alapvető kézműves- és kisipari technikák, technológiák játszanak szerepet, mely ismeretet és jártasságot ad a szakmában (szabad tárgyformálás, korongozási ismeretek, modellezés, sokszorosítóforma készítés, retusálás, mázazás, égetés stb.). Ezeket olyan feladatok megoldásán keresztül ismerhetik meg diákjaink, mely a kreativitást és a rugalmas gondolkozást, a tervezői szemléletmódot fejlesztik. A második évben lehetőség adódik arra, hogy a diák személyiségéből fakadóan feladatot válasszon, ahol érdeklődésének megfelelően adott témában és technikában jobban elmélyedhet.
A kétéves képzést elvégzők jó esélyekkel felvételizhetnek szilikát és kerámia szakokra a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, a pécsi Művészeti Egyetem művészeti tagozatára, és más tanárképző főiskolákra, de akad olyan volt diák is, aki önálló műhelyt hozott létre az iskola elvégzése után.

 

Táncos szakképesítések

A Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, a nagy érdeklődésre való tekintettel 2007. szeptember 1-től a 12. évfolyam befejezése utáni kiegészítő szakképzést indított táncos szakon.
A képzés ideje 2 év. Az elmélet és a gyakorlat aránya: 20-80%
Táncos szakképesítést a következő műfajban és szakon lehet szerezni:
Táncos (Színházi táncos, Kortárs-, modern táncos)

Felvételi vizsga
A jelentkezők hozzanak magukkal a tánchoz megfelelő öltözetet és lábbelit.
Szükséges még: Érettségi bizonyítvány, önéletrajz, a választott táncfajta gyakorlásáról, illetve tanulásáról igazolás, egy rövid mű (etűd) önálló előadása saját (hozott) zenére. Ezután még külön táncos feladat is lesz az adott műfajon belül.
A felvételnél szempont a fizikai, alkati alkalmasság is.
Nem kell felvételiznie, csak elbeszélgetésen vesz részt az a jelentkező, aki bármilyen táncművészeti szakiskolából, szakközépiskolából érkezik és táncból sikeres érettségi vizsgája van.

Minden jelentkezőnek a jelentkezési laphoz csatolandó

 • érettségi bizonyítvány fénymásolata,
 • egy saját névre megcímzett válaszboríték,
 • szakma elvégzéséről készült bizonyítvány fénymásolata (ha van már szakmád).

Részletes szakismertetők

Alkalmazott fotográfus

 1. szeptember 01-től indult az új moduláris képzés.
  Szakmaszám: 54 211 01 0000 00 00
   

Általános szakismertető

Az alkalmazott fotográfus olyan alkotó gondolkodású szakfényképész, aki magas gondolati és esztétikai színvonalon képes a legkülönbözőbb fénykép felhasználási területekhez (reklám, illusztráció, riport, stb. akár nyomtatásban, akár elektronikus megjelenítésben) kapcsolódó fényképészeti megbízások teljesítésére.
El tudja végezni az analóg (ezüst alapú) fekete-fehér laborálási feladatokat.
Ismeri és magas színvonalon képes alkalmazni a digitális képfeldolgozás technikáját és lehetőségeit.  
Szakszerűen képes instruálni analóg és elektronikus (digitális) fotólaboratóriumot.
Az alkalmazott fotográfus tanulmányai során alapos szakmai, művészi és művészettörténeti ismereteket sajátít el, hogy képes legyen tervezési és alkalmazott fotográfiai feladatai megoldására.
 

Szaktanáraink ajánlása

A hagyományos fényképezés és képkidolgozás alapjai mellett a digitális képfeldolgozás is a tematika része. Az autonóm és a konceptuális fotózás lehetőségein túl az alkalmazott fotográfia szakmai gyakorlati ismeretét fontosnak tartjuk, szeretnénk elérhetővé tenni a professzionális eszközök ismeretét, használatát, beszerzésük és az alkalmazásuk lehetőségeit. A szak megvilágítva a szakmában rejlő specifikumokat a személyiséggel összeforrva teszi alkotóvá, művésszé a végzettség birtokában a fotózás és a szakma iránt érdeklődőket. A diákok hétköznapi és a speciális alkotói folyamatokba is belekóstolhatnak.  Olykor éles helyzetekben nyílik alkalmuk tanáraik segítségével részt venni egy-egy szakmai kihívás megvalósításában. A digitális képfeldolgozás kapcsán az iskola és szakemberei biztosítják az itt tanulókat arról, hogy a gyakorlatban használt modern, olykor a legmodernebb eszköz és technikai ismereteket szerezzék meg. Gyakorlati műhelyeink felszereltsége a régióban egyedülálló. A fotóműterem és laborgyakorlat a szakma hagyományos kereteinek a megismerését biztosítja a diákoknak, nem feledve a hagyományokat és a művészi megjelenítést.
Célunk, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik jó eséllyel képezhetik magukat tovább valamelyik művészeti egyetemen (Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Moholy- Nagy Művészeti Egyetemen, Pécsi Egyetem művészeti kara, Kaposvári Egyetem fotográfus szakjain) illetve megkezdhetik önálló fotográfus munkájukat vagy elhelyezkedhetnek grafikai stúdiókban, folyóiratoknál, könyvkiadóknál kreatív munkatársként.
 

Képzési idő

Teljes képzési idő: 2 év
Nappali tagozaton heti 5 alkalommal,
napi maximum: 8 tanítási órában (az órarend beosztása szerint),
heti óraszám: 34 óra/hét,
engedélyezett hiányzás a törvényi előírásoknak megfelelően.
3 hét összefüggő szakmai gyakorlat júniusban (napi 6 óra)
Az órarendet augusztus végén készítjük el és szeptemberben a beiratkozáskor ismertetjük.
 

Kedvezmények

 • diákigazolvány
 • egészségbiztosítotti jogviszony
 • családi pótlék
 • pontbeszámítás szakirányú továbbtanulás esetén
 • EuroPass bizonyítvány kiegészítő

 

Felvételi követelmények

 • érettségi
 • szakmai alkalmassági (felvételi vizsga)
 • egészségügyi alkalmassági (házi orvosi)

 

Oktatott tantárgyak

 

Tantárgy/óraszám 13. évfolyam 14. évfolyam
Művészettörténet 3 3
Esztétika 1 1
Néprajz 0 2
Betűrajz 2 0
Ábrázoló geometria 1 0
Gazdasági ismeretek 2 0
Szakmai tervezés 2 2
Szakmai gyakorlat, elmélet 14 14
Analóg és digitális képfeldolgozás 3 0
Fényképészeti utómunka 0 1+2
Rajzolás-festés 6 6
Portfólió készítése 0 3
Összesen 34 34

Szakvizsga

2 év után a tanulók szakmai vizsgát tesznek
 

Felvételi vizsga részei

Jelentkezés: Jelentkezési lapon
Felvételi időpontja: 2011. szeptember 2. 8 óra
 

További információk

Szakképzésért felelős: Kiss Papp Csilla igazgatóhelyettes
Ügyintézés, információ: az iskola 108-as irodájában, az 52/413-326/18-as melléken vagy a 30/464-7625-ös telefonszámon.

pdf Letölthető tájékoztató
 

Alkalmazott grafikus

 1. szeptember 01-től indult az új moduláris képzés
  Szakmaszám: 54 211 09 0010 54 01
   

Általános szakismertető

A grafikus olyan vizuális és rajzi kultúrával rendelkező szakember, aki a grafika különböző szakterületein önálló véleményalkotásra, esztétikai és szakmai feladatok igényes megoldására alkalmas.
Tervvázlatokat készít és azok variációit, majd kivitelezi a munkát, figyelembe véve a mai korra jellemző piaci igényeket, a megrendelők által támasztott követelményeket, illetve a kivitelezés szervezésének szakmai kritériumait.
Munkája során a számítógépes grafikai programok ismeretét és idegen nyelv tudását felhasználja.
Széleskörű művészeti és művészettörténeti ismeretekkel rendelkezik, melyek képessé teszik alkotói feladatok megoldására.
Az alkalmazott és művészi grafika területén egyéni szemléletű, kifejező képi eszközök használatára törekszik.
Tudása alapján alkalmas tanulmányai folytatására a különböző művészeti főiskolákon, egyetemeken.
 

Szaktanáraink ajánlása

Az alkalmazott grafika szakra olyan jelentkezőket várunk, akiket kreatív alkotó egyéniség jellemez, egyaránt nyitottak a hagyományos grafikai és illusztrációs kifejezőeszközök és a legmodernebb digitális képalkotási formák iránt. A képzés során nagy hangsúlyt fektetünk a kortárs vizuális kultúra és kommunikáció legfontosabb kérdéseire, mind elméleti, mind gyakorlati síkon.
A rajzi alapokra épülő modulrendszerű képzés során, a tanulók megismerik a hagyományos képgrafikai eljárásokat is (rézkarc, linómetszet, litográfia, szitanyomás), hogy az itt megszerzett tudást ötvözzék a korszerű grafikai tervezés legfontosabb technikáival, az előkészítéstől a kivitelezésig.
A jól felszerelt digitális grafika műhelyben, kis csoportokban (10 fő) sajátíthatják el a tervezőmunka során leggyakrabban használt grafikai programokat (Adobe CS4 – Photoshop, Illustrator, InDesign, Acrobat) Apple Machintosh és PC környezetben. Az önállóságot és rendszeres intenzív munkát igénylő kreatív feladatokon keresztül bemutatjuk a digitális képfeldolgozás ill. képmanipuláció, a grafikai tervezés, a kiadványszerkesztés, a tipográfia, a nyomdai előkészítés legfontosabb feladatait, amelyekből a második év végére reprezentatív portfolió készül.
Célunk, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik jó eséllyel képezhetik magukat tovább valamelyik művészeti egyetemen (Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, Pécsi Egyetem művészeti kara) illetve megkezdhetik önálló grafikusi munkájukat vagy elhelyezkedhetnek grafikai stúdiókban, folyóiratoknál, könyvkiadóknál, mint DTP-s munkatárs, illusztrátor vagy kreatív munkatárs.
 

Képzési idő

Teljes képzési idő: 2 év
Nappali tagozaton heti 5 alkalommal,
napi maximum: 8 tanítási órában (az órarend beosztása szerint),
heti óraszám: 34 óra/hét,
engedélyezett hiányzás a törvényi előírásoknak megfelelően.
3 hét összefüggő szakmai gyakorlat júniusban (napi 6 óra)
Az órarendet augusztus végén készítjük el és szeptemberben a beiratkozáskor ismertetjük.
 

Kedvezmények

 • diákigazolvány
 • egészségbiztosított jogviszony
 • családi pótlék
 • pontbeszámítás szakirányú továbbtanulás esetén
 • EuroPass bizonyítvány kiegészítő

 

Felvételi követelmények

 • érettségi
 • szakmai alkalmassági (felvételi vizsga)
 • egészségügyi alkalmassági (házi orvosi)

 

Oktatott tantárgyak

 

Tantárgy/óraszám 13. évfolyam 14. évfolyam
Művészettörténet 3 3
Esztétika 1 1
Néprajz 0 2
Betűrajz 2 0
Ábrázoló geometria 1 0
Gazdasági ismeretek 2 0
Szakmai tervezés 2 2
Szakmai gyakorlat. I. 14 0
Szakmai elmélet. I, II 3 3
Szakmai gyakorlat II. 0 13
Nyomtatás, kivitelezés 0 1
Rajzolás-festés 6 6
Portfólió készítése 0 3
Összesen 34 34

Szakvizsga

2 év után a tanulók szakmai vizsgát tesznek
 

Felvételi vizsga részei

Jelentkezés: Jelentkezési lapon
Felvételi időpontja: 2011. szeptember 2. 8 óra
 

További információk

Szakképzésért felelős: Kiss Papp Csilla igazgatóhelyettes
Ügyintézés, információ: az iskola 108-as irodájában, az 52/413-326/18-as melléken vagy a 30/464-7625-ös telefonszámon.

pdf Letölthető tájékoztató
 

Díszlet- és jelmeztervező asszisztens

 1. szeptember 01-től indult az új moduláris képzés
  Szakmaszám: 54 211 05 0000 00 00
   

Általános szakismertető

A díszlet- és jelmeztervező asszisztens olyan sokoldalú ismeretekkel rendelkező, kreatív szakember, aki munkájával részt vesz színházi produkció létrehozásában, illetve a filmkészítés területén.
Tervezőművész irányításával részt vesz a díszlet- és jelmeztervezési munkák minden fázisában. Részfeladatokat önállóan is meg tud oldani, a kivitelezési munkák irányítását el tudja végezni.
Olyan műveltséggel, szakmai, művészettörténeti, színháztörténeti, viselet- és bútortörténeti tudással és technikai ismeretekkel rendelkezik, amelyek képessé teszik tanulmányai folytatására a művészeti főiskolákon, egyetemeken.
 

Szaktanáraink ajánlása

A hallgató a szakmához kapcsolódó széleskörű ismeretre és gyakorlatra tehet szert olyan területeken, mint a viselettörténet, textiltörténet, színház- és filmtörténet, díszletelemek tervezése és kivitelezése, jelmeztervezés, bábkészítés, látványtechnika, ruhaszabászati- és varrási alapok.
A hallgatók egyéni feladatokon keresztül, folyamatos tanári konzultáció mellett elsajátíthatják a kreatív tervezői gondolkodásmód alapjait, az ötlettől a megvalósulásig.
A szakon különféle rajzi, festészeti, tervezési és gyakorlati technikákat oktatunk jól felszerelt műhelyben, kis létszámú csoportokban (10 fő).
A szakmai feladatok sokrétűsége okán folyamatos betekintést nyerhet a hallgató más társművészetekbe is (pl. fotó, grafika, festészet, szobrászat) ill. egyéb szakmákra jellemző technikákba ( pl. famegmunkálás, szerelési gyakorlatok)
 A végzett hallgatók jó esélyekkel indulhatnak felvételizni a Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Iparművészeti Egyetem, a Pécsi Egyetem művészeti karára, tanárképző főiskolák (rajz-vizuális kommunikáció) és tanítóképző főiskolák rokon szakjaira.
Az itt megszerzett képesítés a szakirányú továbbtanulás esetén plusz felvételi pontokat jelent, és az Európai Unió egész területén elismert bizonyítvány (Euro Pass) is igényelhető.
 

Képzési idő

Teljes képzési idő: 2 év
Nappali tagozaton heti 5 alkalommal,
napi maximum.: 8 tanítási órában (az órarend beosztása szerint),
heti óraszám: 34 óra/hét,
engedélyezett hiányzás a törvényi előírásoknak megfelelően.
3 hét összefüggő szakmai gyakorlat júniusban (napi 6 óra)
Az órarendet augusztus végén készítjük el és szeptemberben a beiratkozáskor ismertetjük.
 

Kedvezmények

 • diákigazolvány
 • egészségbiztosított jogviszony
 • családi pótlék
 • pontbeszámítás szakirányú továbbtanulás esetén
 • EuroPass bizonyítvány kiegészítő

 

Felvételi követelmények

 • érettségi
 • szakmai alkalmassági (felvételi vizsga)
 • egészségügyi alkalmassági (házi orvosi)

 

Oktatott tantárgyak

 

Tantárgy/óraszám 13. évfolyam 14. évfolyam
Művészettörténet 3 3
Esztétika 1 1
Néprajz 0 2
Betűrajz 2 0
Ábrázoló geometria 1 0
Gazdasági ismeretek 2 0
Szakmai tervezés 2 2
Szakmai gyakorlat 10 10
Szakmai elmélet 7 7
Rajzolás-festés 6 6
Portfólió készítése 0 3
Összesen 34 34

 

Szakvizsga

2 év után a tanulók szakmai vizsgát tesznek
 

Felvételi vizsga részei

Jelentkezés: Jelentkezési lapon
Felvételi időpontja: 2011. szeptember 2. 8 óra
 

További információk

Szakképzésért felelős: Kiss Papp Csilla igazgatóhelyettes
Ügyintézés, információ: az iskola 108-as irodájában, az 52/413-326/18-as melléken vagy a 30/464-7625-ös telefonszámon.

pdf Letölthető tájékoztató
 

Általános festő

 1. szeptember 01-től indult az új moduláris képzés
  Szakmaszám: 54 211 08 0010 54 01
   

Általános szakismertető

A festő olyan vizuális, művészeti alapképzettséggel, rajzi, festészeti ismeretekkel rendelkező szakember, aki a festészet különböző területein (táblakép, murális feladatok) esztétikai, szakmai feladatokat lát el.
Alkalmazza a kor követelményeinek megfelelő technikai eljárásokat. Ismeri a korszerű szakmai személeti elvárásokat.
Széleskörű szakmai, művészi, művészettörténeti tudása képessé teszi tervezési és gyakorlati feladatok megoldására önálló vállalkozóként is, továbbá tanulmányai folytatására művészeti főiskolákon, egyetemeken.
 

Szaktanáraink ajánlása

A Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola általános festő szakja, szakképzés egyik olyan kivételes műhelye, ahol az oktatás során a szabad, művészeti jelleg lehet meghatározó.
A festő szakra felvett jelentkezők a képzés két éve alatt megismerkednek a különféle festészeti eljárásokkal, úgy, mint a vízfesték, emulziós- és olajfesték technikákkal, valamint a színelmélet alapjaival és azok gyakorlati alkalmazásaival. Ugyanakkor kísérletet teszünk a klasszikus képalkotás oktatásán túl, egy intenzívebb szellemi műhely létrehozására, ahol nem csak a kézügyesség, hanem a kreativitás és az egyéni hang kialakítása a cél.
Fontosnak tartjuk a kortárs művészeti eredményekre történő kitekintést, és számos művészeti-kulturális eseménybe, programba történő aktív bekapcsolódást, melyet „éles” helyzetekben teszünk lehetővé.
Az elméleti és a gyakorlat elvű oktatásnak köszönhetően (több mint heti 20 óra gyakorlat!), a rajzolás-festés tantárggyal kiegészítve, teljes körű, intenzív felkészülést biztosítunk a művészeti egyetemek, elméleti és gyakorlati szakjaira, valamint a tanárképző főiskolák rajz és vizuális kommunikáció szakjára.
 

Képzési idő

Teljes képzési idő: 2 év
Nappali tagozaton heti 5 alkalommal,
napi maximum.: 8 tanítási órában (az órarend beosztása szerint),
heti óraszám: 34 óra/hét,
engedélyezett hiányzás a törvényi előírásoknak megfelelően.
3 hét összefüggő szakmai gyakorlat júniusban (napi 6 óra)
Az órarendet augusztus végén készítjük el és szeptemberben a beiratkozáskor ismertetjük.
 

Kedvezmények

 • diákigazolvány
 • egészségbiztosított jogviszony
 • családi pótlék
 • pontbeszámítás szakirányú továbbtanulás esetén
 • EuroPass bizonyítvány kiegészítő

 

Felvételi követelmények

 • érettségi
 • szakmai alkalmassági (felvételi vizsga)
 • egészségügyi alkalmassági (házi orvosi)

 

Oktatott tantárgyak

 

Tantárgy/óraszám 13. évfolyam 14. évfolyam
Művészettörténet 3 3
Esztétika 1 1
Néprajz 0 2
Betűrajz 2 0
Ábrázoló geometria 1 0
Gazdasági ismeretek 2 0
Szakmai tervezés 2 2
Szakmai gyakorlat 12 12
Szakmai elmélet 5 5
Rajzolás-festés 6 6
Portfólió készítése 0 3
Összesen 34 34

 

Szakvizsga

2 év után a tanulók szakmai vizsgát tesznek
 

Felvételi vizsga részei

Jelentkezés: Jelentkezési lapon
Felvételi időpontja: 2011. szeptember 2. 8 óra
 

További információk

Szakképzésért felelős: Kiss Papp Csilla igazgatóhelyettes
Ügyintézés, információ: az iskola 108-as irodájában, az 52/413-326/18-as melléken vagy a 30/464-7625-ös telefonszámon.

pdf Letölthető tájékoztató
 

Képgrafikus

 1. szeptember 01-től indult az új moduláris képzés
  Szakmaszám: 54 211 09 0010 00 02
   

Általános szakismertető

A grafikus olyan vizuális és rajzi kultúrával rendelkező szakember, aki a grafika különböző szakterületein önálló véleményalkotásra, esztétikai és szakmai feladatok igényes megoldására alkalmas.
Tervvázlatokat készít és azok variációit, majd kivitelezi a munkát, figyelembe véve a mai korra jellemző piaci igényeket, a megrendelők által támasztott követelményeket, illetve a kivitelezés szervezésének szakmai kritériumait.
Munkája során a számítógépes grafikai programok ismeretét és idegen nyelv tudását felhasználja.
Széleskörű művészeti és művészettörténeti ismeretekkel rendelkezik, melyek képessé teszik alkotói feladatok megoldására.
Az alkalmazott és művészi grafika területén egyéni szemléletű, kifejező képi eszközök használatára törekszik.
Tudása alapján alkalmas tanulmányai folytatására a különböző művészeti főiskolákon, egyetemeken.
 

Szaktanáraink ajánlása

A grafika szak egyedülálló lehetőséget kínál a művészi képsokszorosítás klasszikus technikáinak elsajátítására, és kreatív felhasználására.
A jól felszerelt műhelyben ( 120m2 ) kis létszámú csoportokban ( 10 fő ) foglalkozunk magas, mély és síknyomás tanításával. A tradicionális technikák alapos elsajátítása után a kreatív alkotómunkára ösztönözzük hallgatóinkat. A szakon a különféle grafikai technikákat oktatunk:

 • magasnyomás: linómetszet, műanyagmetszet,
 • mélynyomás: rézkarctechnikák, hidegtű, kollográfia, rézmetszet,
 • síknyomás: litográfia, szitanyomás (szerigráfia).

A szakon az illusztrálás legtöbb területével foglalkozunk (irodalmi- műszaki-tankönyv –gyermekkönyv- ismeretterjesztő).
Természetesen a számítógépes nyomatot is bevontuk a grafikai technikák sorába, így teremtve összhangot az évszázados tradíciók és a jelenkor elvárásai között. A reklám, a kiadványszerkesztés  a vizuális kommunikáció új formája, ezért nagy súlyt fektetünk ennek oktatására is. A két éves képzés alatt a vizuális hatáskeltés képi és szöveges elemeit tanulhatjátok meg. A Photoshop, Illustrator és a Corel tervezőprogramok készség szintű használatát oktatjuk. A tanmenet nagyban épít az egyéni kreativitásra, önálló alkotómunkára. Diákjaink kiváló eredménnyel szerepelnek külföldi grafikai pályázatokon is.
  A végzett hallgatók jó esélyekkel indulhatnak felvételizni a Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Iparművészeti Egyetem, a Pécsi Egyetem művészeti karára, tanárképző főiskolák (rajz-vizuális kommunikáció) és tanítóképző főiskolák rokon szakjaira.
Az itt megszerzett képesítés a szakirányú továbbtanulás esetén plusz felvételi pontokat jelent, és az Európai Unió egész területén elismert bizonyítvány (Euro Pass) is igényelhető.
 

Képzési idő

Teljes képzési idő: 2 év
Nappali tagozaton heti 5 alkalommal,
napi maximum.: 8 tanítási órában (az órarend beosztása szerint),
heti óraszám: 34 óra/hét,
engedélyezett hiányzás a törvényi előírásoknak megfelelően.
3 hét összefüggő szakmai gyakorlat júniusban (napi 6 óra)
Az órarendet augusztus végén készítjük el és szeptemberben a beiratkozáskor ismertetjük.
 

Kedvezmények

 • diákigazolvány
 • egészségbiztosított jogviszony
 • családi pótlék
 • pontbeszámítás szakirányú továbbtanulás esetén
 • EuroPass bizonyítvány kiegészítő

 

Felvételi követelmények

 • érettségi
 • szakmai alkalmassági (felvételi vizsga)
 • egészségügyi alkalmassági (házi orvosi)

 

Oktatott tantárgyak

 

Tantárgy/óraszám 13. évfolyam 14. évfolyam
Művészettörténet 3 3
Esztétika 1 1
Néprajz 0 2
Betűrajz 2 0
Ábrázoló geometria 1 0
Gazdasági ismeretek 2 0
Szakmai tervezés 2 2
Szakmai gyakorlat (digitális grafika) 2 2
Szakmai gyakorlat (képgrafika) 10 10
Szakmai elmélet 5 5
Rajzolás-festés 6 6
Portfólió készítése 0 3
Összesen 34 34

 

Szakvizsga

2 év után a tanulók szakmai vizsgát tesznek
 

Felvételi vizsga részei

Jelentkezés: Jelentkezési lapon
Felvételi időpontja: 2011. szeptember 2. 8 óra
 

További információk

Szakképzésért felelős: Kiss Papp Csilla igazgatóhelyettes
Ügyintézés, információ: az iskola 108-as irodájában, az 52/413-326/18-as melléken vagy a 30/464-7625-ös telefonszámon.

pdf Letölthető tájékoztató
 

Keramikus

 1. szeptember 01-től indult az új moduláris képzés
  OKJ száma: 54 211 10 0000 00 00
   

Általános szakismertető

A keramikus olyan fejlett formakultúrával, rajzi és plasztikai ismeretekkel valamint kerámiatechnikai tudással rendelkező szakember, aki igényesen valósítja meg a kerámia különböző területein adódó szakmai és szakesztétikai feladatokat.
Önállóan elkészíti a kerámia szakmai feladatok terveit, majd a tervek alapján a kívánt szinten különféle alapanyagokból kivitelezi az adott kerámiatárgyakat, alkalmazva az elsajátított elméleti és gyakorlati ismereteket.
Ismeri és használja a kor követelményeinek megfelelő technológiákat a kézműves, a gyári és autonóm kerámia területen és figyelembe veszi ezek szemléleti, valamint szakmai elvárásait.
Tudása alapján vállalkozóként, önálló kerámiatervezési és gyakorlati munkát végezhet, illetve tanulmányait a különböző művészeti egyetemeken folytathatja.
 

Szaktanáraink ajánlása

Kerámia szakunk elsősorban azok jelentkezését várja, akiket foglalkoztat napjaink kerámia tárgy-kultúrája, késztetést éreznek magukban a téri kifejezésre, konstruálásra.
A kerámiaszakon olyan oktatást tűztek ki célul a művésztanárok, mely betekintést kínál napjaink kerámiaművészetébe, a design szemléletmódjába és bevezet a különböző kerámiakészítési technikákba.
Lehetőséget biztosít mind az alkalmazott (design, használati tárgyak: készletek, gyakorlati funkcióval bíró tárgy-együttesek), mind az autonóm területeken jellemző technikák (kísérleti jellegű kerámia, kerámiaplasztika) elsajátítására.
Elméleti képzés során ismereteket kapnak a kerámia történetéről, technológiájáról, a tervezés elméleti vonatkozásairól. Emellett általános vizuális képzésben vesznek részt diákjaink: rajzolás, festés, mintázás tárgykörökben a szemléletmód, az arányérzék, az ítéletalkotás és az önálló döntésképesség fejlesztése a cél.
A műhely felszereltségét tekintve, régiónkban az egyik legmagasabb színvonalat képviseli: elektromos kemencék (max. 1340 °C), raku kemence, elektromos korongok, mázőrlő berendezés, gipszesztergáláshoz szükséges eszközök. A műhely infrastruktúrája lehetőséget biztosít arra, hogy az ötletből valóságos tárgy szülessen.
Az első évben az alapvető kézműves- és kisipari technikák, technológiák játszanak szerepet, mely ismeretet és jártasságot ad a szakmában (szabad tárgyformálás, korongozási ismeretek, modellezés, sokszorosítóforma készítés, retusálás, mázazás, égetés stb.). Ezeket olyan feladatok megoldásán keresztül ismerhetik meg diákjaink, mely a kreativitást és a rugalmas gondolkozást, a tervezői szemléletmódot fejlesztik. A második évben lehetőség adódik arra, hogy a diák személyiségéből fakadóan feladatot válasszon, ahol érdeklődésének megfelelően adott témában és technikában jobban elmélyedhet.
A kétéves képzést elvégzők jó esélyekkel felvételizhetnek szilikát és kerámia szakokra a budapesti Moholy- Nagy Művészeti Egyetemre, a pécsi Művészeti Egyetem művészeti tagozatára, és más tanárképző főiskolákra, de akad olyan volt diák is, aki önálló műhelyt hozott létre az iskola elvégzése után.
 

Képzési idő

Teljes képzési idő: 2 év
Nappali tagozaton heti 5 alkalommal,
napi maximum.: 8 tanítási órában (az órarend beosztása szerint),
heti óraszám: 34 óra/hét,
engedélyezett hiányzás a törvényi előírásoknak megfelelően.
3 hét összefüggő szakmai gyakorlat júniusban (napi 6 óra)
Az órarendet augusztus végén készítjük el és szeptemberben a beiratkozáskor ismertetjük.
 

Kedvezmények

 • diákigazolvány
 • egészségbiztosított jogviszony
 • családi pótlék
 • pontbeszámítás szakirányú továbbtanulás esetén
 • EuroPass bizonyítvány kiegészítő

 

Felvételi követelmények

 • érettségi
 • szakmai alkalmassági (felvételi vizsga)
 • egészségügyi alkalmassági (házi orvosi)

 

Oktatott tantárgyak

 

Tantárgy/óraszám 13. évfolyam 14. évfolyam
Művészettörténet 3 3
Esztétika 1 1
Néprajz 0 2
Betűrajz 2 0
Ábrázoló geometria 1 0
Gazdasági ismeretek 2 0
Szakmai tervezés 2+1 2+1
Szakmai gyakorlat 13 13
Szakmai elmélet 3 3
Rajzolás-festés 6 6
Portfólió készítése 0 3
Összesen 34 34

 

Szakvizsga

2 év után a tanulók szakmai vizsgát tesznek
 

Felvételi vizsga részei

Jelentkezés: Jelentkezési lapon
Felvételi időpontja: 2011. szeptember 2. 8 óra
 

További információk

Szakképzésért felelős: Kiss Papp Csilla igazgatóhelyettes
Ügyintézés, információ: az iskola 108-as irodájában, az 52/413-326/18-as melléken vagy a 30/464-7625-ös telefonszámon.

pdf Letölthető tájékoztató

Színházi táncos

 1. szeptember 01-től indult az új moduláris képzés
  Szakmaszám: 54 212 07 0010 54 04
   

Általános szakismertető

A táncos olyan egyetemes műveltséggel, magas fokú mozgáskultúrával, tánctechnikai tudással és előadói képességgel rendelkező szakember, aki igényesen valósít meg, ad előszínpadi szóló vagy kartáncosi feladatokat.
A táncos tevékenységét a színpadi tánc területén fejti ki és gyakorolja.
A táncos feladatát a munkaadó szakmai vezetőjének irányításával végzi, vagy vállalt feladatait a megbízó elvárásai szerint önálló tevékenység keretein belül látja el.
 

Szaktanáraink ajánlása

A táncossá válás nehéz, göröngyös, gyakorlat és gyakorlás centrikus út. A kitartás, szorgalom a kulcsa egy mozgáskultúrára fogékony és tánckultúrában jártas tanuló számára egyaránt. Iskolánk egyik legfiatalabb szakképesítést nyújtó szakja azon tanulók, ifjak jelentkezését várja, akiknek tánc és mozgáskultúrában van némi jártasságuk és ezt a tudást szeretnék bővíteni illetve továbbfejleszteni. Olyan ismereteket kapnak a diákok, melyek felkészítik őket a továbbtanulásra és a színházi munkára. Sok esetben, már a tanulmányi idő alatt színházi produkciókban szerepelhetnek a tanulók, egy előzetes válogatás után, így a munka még valóságosabb szituációkban teheti próbára képességeiket. A klasszikus balett alapokra szerveződő oktatásunkban a színházi táncnak is komoly figyelmet szentelünk. Mindezek mellett alapozó tárgyakként a színháztörténetet, anatómia és művészettörténet órákat építettük be programunkba, hogy a gyakorlatok mellett széleskörű tájékozottságra tegyenek szert a nálunk tanuló diákok. A kétéves képzésünk alatt igyekszünk minél több színpadi fellépést szervezni a diákoknak, hogy próbára tegyék magukat. Mind két nálunk töltött esztendőben, a Csokonai Színházban táncgálával zárjuk a tanévet.
 

Képzési idő

Teljes képzési idő: 2 év
Nappali tagozaton heti 5 alkalommal,
napi maximum.: 8 tanítási órában (az órarend beosztása szerint),
heti óraszám: 34 óra/hét,
engedélyezett hiányzás a törvényi előírásoknak megfelelően.
3 hét összefüggő szakmai gyakorlat júniusban (napi 6 óra)
Az órarendet augusztus végén készítjük el és szeptemberben a beiratkozáskor ismertetjük.
 

Kedvezmények

 • diákigazolvány
 • egészségbiztosított jogviszony
 • családi pótlék
 • pontbeszámítás szakirányú továbbtanulás esetén
 • EuroPass bizonyítvány kiegészítő

 

Felvételi követelmények

 • érettségi
 • szakmai alkalmassági (felvételi vizsga)
 • egészségügyi alkalmassági (házi orvosi)

 

Oktatott tantárgyak

 

Tantárgy/óraszám 13. évfolyam 14. évfolyam
Színházi tánc 13 13
Színpadi gyakorlat 4+2 4+2
Próbatermi gyakorlat I. 5 5
Szakmai elmélet 2 2
Általános elmélet 2 1
ECDL op. r. 1 0
Próbatermi gyakorlat II. 0 2
Művészettörténet 2 2
Színháztörténet 1 1
Anatómia 2 2
Összesen 34 34

 

Szakvizsga

2 év után a tanulók szakmai vizsgát tesznek
 

Felvételi vizsga részei

Jelentkezés: Jelentkezési lapon
Felvételi időpontja: 2011. szeptember 2. 8 óra
 

További információk

Szakképzésért felelős: Kiss Papp Csilla igazgatóhelyettes
Ügyintézés, információ: az iskola 108-as irodájában, az 52/413-326/18-as melléken vagy a 30/464-7625-ös telefonszámon.

pdf Letölthető tájékoztató
 

Mesterek

 

Alkalmazott grafikus, képgrafikus

László János
Lente István
Kónya Ábel
Mallár Gabriella
 

Alkalmazott fotográfus

Timmer László
Seres Géza
Borbély Tamás
 

Festő

Süli-Zakar Szabolcs
Grela Aleksandra
Szabó Károly
 

Keramikus

Jáger Margit
Zakar József
Fátyol Zoltán
 

Díszlet- és jelmeztervező

Komlódi Judit
K. Holb Margit
Láposi Terka
 

Táncos

Poroszlay Éva
Török Ármin
Jóna Szabolcs
Bessenyei Zoltán
Veszteg Viktória
 

zsirf_50x70_ksz.jpg